El passat divendres 29 de maig +Comunitat va assistir a la jornada sobre la modificació que ha sofert el règim jurídic que regeix la Propietat Horitzontal a Catalunya, la Llei 5/2015 de 13 de maig, que es va celebrar a l’Hotel AC Palau Bellavista, a Girona. El Col·legi d’Administradors de Finques de Girona va convidar a tres experts que van aportar unes ponències realment interessants, permetent-nos aclarir tots els canvis que s’han produït i estar preparats per assumir-los tan bon punt va entrar en vigor la nova normativa.
Aquesta modificació tal i com va dir Vicente Magro – tercer ponent, Magistrat i President de l’Audiència Provincial d’Alacant – suposa un avenç important en la regulació a Catalunya, ja que hi ha hagut moltes millores que contribuiran a l’agilitat i transparència de l’Administració de Propietats Horitzontals, a més de lluitar més en favor dels propietaris.
Com és evident les modificacions han sigut moltes i notòries però nosaltres avui volem ressaltar les que considerem més rellevants i interessants pels propietaris.
A destacar com a primera modificació, és la supressió de la primera i segona convocatòria en les Juntes de Propietaris. Amb el nou règim jurídic només es farà una convocatòria i la Junta serà vàlida amb el nombre de propietaris que hi hagi tan per començar la junta com per a les votacions. Afavorint també l’agilitat, per fi es regula l’ús de les noves tecnologies com el correu electrònic per a les convocatòries i notificacions, a més de l’assistència a una Junta de Propietaris per videoconferència.
Pel que fa al Fons de reserva es determina que ha de tenir una comptabilitat separada i estar en un compte a nom de la Comunitat, a més que se n’amplia la utilitat ja que, si la Comunitat ho aprova, es pot destinar a reparacions extraordinàries, de conservació, reparació, etc., a més de les despeses de caràcter urgent que era l’únic que es contemplava en l’anterior regulació. Per afegitó, cap propietari pot reclamar mai la seva part de Fons de Reserva per protegir a la Comunitat de deutes. Com a punt que va generar més controvèrsia, seria la determinació del Fons de Reserva com a acumulatiu: cada any ha de suposar com a mínim un 5% del pressupost i el que no es gasta s’ha de guardar per obligació, havent d’aportar l’any següent una altra vegada el 5% com a mínim sense tenir en compte el romanent.
També millora la definició dels atributs del president – les seves funcions i deures – i aporta la designació de la figura del Vicepresident.
Referent als percentatges de participació, a partir de la nova normativa, la convocatòria de Junta la pot demanar el president o una quarta part dels propietaris o una quarta part de les quotes. Abans, a més del president, només la podia convocar una quarta part dels propietaris que també havia de representar la quarta part de les quotes obligatòriament. També es determina que per a les votacions sempre s’ha de tenir una doble majoria (tant de propietaris com de coeficients, eliminant la majoria de coeficients. En els acords per unanimitat i per 4/5 parts, el propietari que no assisteixi a la votació disposa d’un mes a partir de la recepció de la notificació per oposar-se a l’acord, si no es donarà per tancat i l’Administrador així ho notificarà als propietaris amb un annex a l’acta de la Junta. Per últim comentar que s’haurà d’indicar a l’acta, en tots els acords adoptats, qui ha votat a favor i en contra, i qui s’ha abstingut essent així públic per a tots els propietaris.
Com a últim punt a destacar, seria l’aclariment del tema de les obres de conservació i estructurals en elements comuns d’ús exclusiu: Quan hi ha un ús exclusiu d’un element privatiu, el propietari s’encarregarà de les despeses de manteniment i millora, quan sigui un element estructural se’n farà càrrec la Comunitat.